7. Šterno

08.09.2013 20:30

Šterno tak, jak je popsal neznámý básník:

Šterno, to je jedno z měst,

kam tvé kroky musí vést,

chceš-li poznat, co je svět,

chceš-li divy uvidět.

 

V městě tom se cesty kříží,

ať si kdo chce, kam chce, míří,

ve Šternu však nakonec,

skončí, to je jistá věc.

 

A ti šternští lidé jsou,

z těch co vždycky zůstanou

ušlechtilí, vstřícní, milí.

Můj obdiv si zasloužili.

 

Ženy krásné v městě žijí,

prádlo perou, šaty šijí,

jejich úsměv to je lék,

hojí rány, krátí věk.

 

Tam žijí lidé v blahobytu,

po němž touží v duši skrytu

každý – velký, malý, prostřední,

ať první je či poslední.

 

Víno, tabák, krásné ženy,

měšec zlatem obtížený,

co více si chcete přát?

Věčný život? Leda snad.

 

Krámy plné zboží jsou,

všichni si své vyberou.

A jak je tam nádherno,

to vše nabízí Šterno.

 

Neváhejte, nečekejte,

na cestu se rychle dejte.

Až to všechno uvidíte,

sami nejlíp posoudíte.

 

Dobrodružství ve Šterně tak, jak je prožili Mýtos, Frodo, Silhy a Silk:

 

1. den:

Družina přijíždí do města, dozvídá se o „neviditelném“ zloději, na kterého je vypsána odměna. Začne tak pátrat po městě. Na Tržnici Mýtos nechá utéci drobného zlodějíčka Amura před strážemi. Věštkyně jim předvídá budoucnost:

Mýtos: „Dávej si dobrý pozor na trpaslíka s rezavým plnovousem.“

Frodo: „Dávej si pozor na jazyk. Přílišná upovídanost a pýcha ti mohou způsobit velké problémy.“

Silk: „Vyhni se náruči lepých děv, nečeká tě v nich nic dobrého.“

Silhy: „Několik dní neopouštěj dům či hostinec, sic tě stihne neštěstí.“

Silhy si kupuje pejska Amura. Mýtos nechává svůj meč u Joraxe na kontrolu, aby prozkoumal, jestli náhodou není kouzelný.

 

1. noc:

Silhy s Frodem jdou do putyky U smradlavého tchoře. Pro své „dobré“ chování jsou odtud „vyvedeni“ a jdou přespat do hostince U zvonu. Mýtos jde ke „Tchořovi“ po nich a Silkův nejlepší přítel Tony mu prodá prsten se dvěma perlami a vytepanou runou S. Poté odchází spát do parčíku. Silka někdo přepadne v Temných uličkách, jinak ale nic nezjistí a jde spát domů.

 

2. den:

Jeden z návštěvníků hostince U zvonu – člověk jménem Trumbald – je okraden. Frodo se Silhym se tomu snaží přijít na kloub, ale nic zvláštního neobjeví. (Trumbaldovi se ztratil stříbrný prsten zdobený 12ti drobnými červenými granáty, ze spodní strany byl vyryt nápis „Od Gertrudy“.) Družina se schází, ale ani u Gertrudy se nic podstatného nedozví. Frodo se Silhym jdou do chrámu bohyně Praith, poslechnou si kázání a zjistí, že bohatému chrámu se nikdy nic neztratilo. Potom jdou do veřejné městské knihovny hledat mapky podzemí, ale na nic nenarazí. Když jdou s nepořízenou po ulici, stane se zázrak. Žebráku Alovi spadne do klína nádherný šperk zrovna ve chvíli, kdy se modlil. Po chvíli přijde velekněz Amuleus a se slovy: „Velebte bohyni Praith,“ odchází společně se žebrákem, o kterého bude dobře postaráno.

Mezitím Mýtos se Silkem jdou ke „Tchořovi“ hledat krolla Aubucha. Od něj si vyslechnou skvělý fóry a dozví se o chlápkovi jménem Kočka Lorm – překupníkovi šperků. Jdou za ním, Mýtos si vymění černé perly za peníze, a na cestě zpět potkají Slizáka Pada. Ten jim řekne, že viděl v kanálech strašidlo a za luxusní noc v hostinci U pečené husy je tam dovede.

Družina se sejde a po zbytek dne a celou noc pátrají v kanálech. Celkem bezúspěšně. (I Mýtos na nic nenarazil, když si udělal naivní procházku kanály.) Družina slyšela jen nějaké kroky.

 

3. den:

Družina vylézá z kanálů. Frodo se Silhym se jdou vykoupat kamsi za město, Silk domů a Mýtos jde do hostince U zlomeného meče. Tam se srazí s hraničářem Grindalem, který ho vyzve na souboj. Na cestě k Silkovu domu se srazí s trpaslíkem Grommem, který ho vyzve na souboj o hodinu později. Mýtos se u Silka umyje a vyráží za město na souboje. S Grindalem prohraje v lukostřelbě, ale slíbí si vzájemnou pomoc při hledání Neviditelného a při lovu bestie, která sužuje nedalekou vesnici.

Hodinu poté přijde trpaslík Gromm se svým dvojčetem Grammem. V čestné bitvě zvítězí Mýtos, ale trpaslík Gramm se chce pomstít. V tu chvíli ho zbytek družiny zabije. Gromm se zvedá ze země, slibuje pomstu, vezme svého bratra do náruče a odchází s ním do města. Poté družina cestou na tržiště zjistí, že místní klenotník spáchal sebevraždu kvůli tomu, že se mu ztratil prsten pro hraběnku. Je to ten prsten, který koupil Mýtos od Tonyho. Na Tržnici Tonyho potkají a on jim řekne, že prsten má od Kočky Lorma. Družina jde tedy za ním. Kočka Lorm jim řekne, že v posledních dnech sem chodil prodávat šperky muž se zelenýma očima. Družina proto Kočku Lorma přepadne (!) a čeká tady celou noc na onoho muže, který stejně nepřijde. (Mezitím na radnici probíhá jednání o zakázání magie ve městě. Konečný verdikt určí až sám hrabě.) Důmyslný Kočka Lorm tvrdí, že se chce napít a vypije lektvar simulace smrti. Potom je Silhym sražen z půdu dolů a Mýtosem „resuscitován“. Jeho plán mu vyjde, družina si myslí, že zemřel.

 

3. noc:

V noci ke Kočce Lormovi přijde pouze Tony. Dveře otevírá Silk a říká mu, aby počkal až do dalšího dne. Tonymu se to zdá podezřelé, ale přesto odchází.

 

4. den:

Družina položí tělo Kočky Lorma tak, jako by se jednalo o nehodu, a odchází se do hostince U zvonu vyspat. Až navečer se i s Grindalem vydají počkat na Neviditelného do putyky U smradlavého tchoře.

 

4. noc:

Mýtos tam prohrává v páce s místním šampionem v okamžiku, kdy Frodova kočka podává informace z domu Kočky Lorma. Tam právě dorazil Tony. Kočka Lorm se probouzí a vypráví mu vše, co se stalo. Poté umírá na vnitřní krvácení. Tony, rozhořčen na nejvyšší míru, vchází do putyky a obviní družinu z vraždy. Tomu naslouchá i zelenooký muž, který dorazil do hostince chvilku před ním. Všude vypukne chaos. Někteří členové Zlodějského cechu utíkají ven informovat další, někteří se jdou dovnitř podívat na vrahy, někteří (v čele s Tonym) jdou pro tělo Kočky Lorma. Když s ním dorazí, Frodo se hyperprostoruje a zbytek družiny utíká oknem a následně Temnými uličkami pryč. Frodo dá pokyn kočce, aby sledovala Neviditelného, a chvíli poté je omráčen a okraden. Když se vzbudí, vyhledá družinu a společně jdou po Neviditelném. Kočka je navede do kanálů. Tam bojují s velkými krysami a poté se samotným Neviditelným. Ten se při souboji promění v krysu a družina pozoruje, že není příliš zraňován. Přesto ho ubijí alespoň do bezvědomí a odvedou ho společně s jeho kořistí do paláce. To už je ráno.

 

5. den:

Družina předá Neviditelného s jeho lupem kapitánovi Aralinovi a je uvedena do komnat samotného hraběte Lunedica. Mýtos mu předá prsten a hrabě jim dá odměnu celkem 400 zlatých a dům v Magické ulici. Družina je vyhlášena za hrdiny města a až do poledne si užívá v paláci. Odpoledne se hrdinové jdou podívat do svého nového domu. Je krásný, ale nezařízený. Tam zůstanou až do večera.

 

5. noc:

Družina si odchytí v Krvavé ulici hobita ze Zlodějského cechu a dožaduje se setkání s Tonym. Hobit jim řekne, že Tony to tak nenechá a že všichni zemřou. Potom mu utrhnou trnitý klíč (znak Zlodějského cechu) a nechají ho jít. Sami jdou k domu Silkových rodičů. Dveře jsou potřísněny krví a před nimi je váček s kočičí hlavou – varování. Silk vzbudí rodiče a řekne jim, aby ráno co nejrychleji odjeli do Oresana schovat se do bezpečí. Zbytek noci hlídá družina rodiče.

 

6. den:

Rodiče ráno odjíždějí a Silk se s nimi loučí. Družina se jde najíst do hospody U zlomeného meče, a zatímco si dopřávají kvalitní oběd, přijde za Frodem malý kluk se vzkazem: „Přijď dnes o půlnoci do parku.“ Prý je to vzkaz od jedné slečny z hospody. Frodo přemýšlí, jestli si jít užít do parku, nebo jestli má jít s družinou za město, kam, prostřednictvím hobita, zvali na dnešní půlnoc Tonyho. Mezitím přijde posel z chrámu pozvat družinu na jídlo a rozhovor. Družina tak jde do chrámu, kde hovoří s veleknězem Amuleem o teologických otázkách. Poté jde družina opět do Silkova domu a udělá se jim strašně zle. Všichni snědli otrávené jídlo a Frodo div nezemřel. Všichni se probudí těsně před půlnocí.

 

6. noc:

Družina pošle do parku nejprve kočku, od které se dozví, že tam číhají čtyři hromotluci. I tak Frodo vejde sám doprostřed parku (!), kde ho skolí k zemi šipky z kuší. Zbylí členové družiny si vezmou na starost každý jednoho atentátníka a zabijí ho. Poslední čtvrtý je Mýtosem zraněn, ale stihne utéct. Družina vezme tři klíče a odchází do svého nového domu, kam někdo mezitím nastražil kobru. Kobra překvapí Silhyho, ale Silk je tak pohotový, že ji zabije kouzlem ze svého prstenu. Po tomto incidentu jdou členové družiny spát. Byl to perný den – Frodo málem dvakrát zemřel!

 

7. den:

Brzy ráno Grindal vyjíždí na severozápad zabít bestii. Družina se vlastně jen povaluje a nic nedělá. Až odpoledne na tržnici jim věštkyně opět předpovídá budoucnost:

Mýtos: „Dávej si dobrý pozor, aby ses nezapletl do rvačky. Mohlo by to mít pro tebe osudné následky.“

Frodo: „Vyhýbej se temným místům.“

Silk: „Hrozí ti zranění hlavy.“

Silhy: „Několik dní neopouštěj dům či hostinec, sic tě stihne neštěstí.“

Na Tržnici družina uvidí Tonyho s krollem Aubuchem a hned za nimi jdou. Tony Silkovi řekne, že jeho rodiče jsou mrtví, a Silk mu za to vrazí.  Ve chvilce zasáhne městská stráž a ukončí spor. Družina se od Tonyho dozví, že teď přijde na řadu barák, a tak jde opět do domu Silkových rodičů. Mezitím se na Tonyho samozřejmě „nalepí“ Frodova kočka.

 

7. noc:

Když je Silhy na hlídce, uvidí kouř stoupající ze severní části města. Okamžitě vzbudí družinu a jdou se tam podívat. Jejich nový dům je úplně v jednom ohni. Sešla se tam snad celá ulice, aby pomohli při hašení požáru. Dokonce i kouzelníci se snažili plameny uhasit svou mocí. Družina odchází do Temných uliček, ale nenachází tam žádnou stopu. Když se vrátí do Silkova domu, uvidí, že dveře jsou opět natřeny krví a před nimi je váček s kočičí hlavou. Tentokrát to je hlava Frodovy kočky. V domě je vzkaz: „To bylo za Kočku Lorma.“

 

8. den:

Ráno přijde do domu posel z paláce. Družina je okamžitě povinna předstoupit před hraběte. Jakmile tam družina dorazí, hrabě jim naznačí, že v zájmu bezpečí obyvatel by měli opustit město, protože jeden zapálený dům stačí. Hrabě dále družině sdělí, že při vyřizování účtů s ním družina nemá počítat.

Družina se proto rozhodne vydat se za Grindalem a pomoci mu v boji s bestií. Protože jdou do poničené vesnice pěšky, zabere jim cesta celý den. Tam se dozví, že zlou obludu již zabil slavný bojovník Biharius se svou družinou a Grindal mezi nimi nebyl.

 

8. noc:

Družina si najde nocleh u jedné rodiny a zaplatí jim za něj.

 

9. den:

Družina cestuje zpátky do Šterna. Do Silkova domu se vrací až večer. Uvnitř domu uvidí koš s Grindalovou hlavou uvnitř. Družina se koše zbaví (hodí ho do kanálů!) a vydá se ke „Tchořovi“.

 

9. noc:

Tam si chce družina počíhat na některé členy Zlodějského cechu, ale neví, že si Zlodějský cech počíhal na ni. Před „Tchořem“ stojí čtyři hrůzu budící svalnáči a družina slyší pískot z různých světových stran. Pak Silhy se Silkem trefí šípy dva svalnáče a okamžitě se z hospody vyhrne spousta kumpánů s úmyslem vetřelce chytit. Družina zpočátku utíká, ale když vidí, že v neznámém terénu utéct nestihnou, začne bojovat. Ale způsob, jakým rváči bojují (úplně beze zbraně, vyhýbají se útokům, zasahují vlastní děsivé rány), družině nesedl a za chvíli jsou všichni v bezvědomí. Kromě Froda, který se někam stihl hyperprostorovat…

 

10. den:

Družina je stále v bezvědomí. Ani Frodo tento čas nevnímá.

 

10. noc:

Silk, Silhy a Mýtos se probouzejí kdesi v kobce a nemají vůbec nic. Po chvíli dostanou jídlo a strážní s Tonym je odvedou do velké místnosti plné členů Zlodějského cechu. Tam jsou přivázáni k železným kruhům zapuštěným do zdi. Za chvíli se objeví šéf podzemí – sicco Merobrag. Řekne jim, že všichni musí zemřít. Nejen za Kočku Lorma, ale hlavně za tučnou objednávku na jejich dopadení od trpaslíka Gromma. Také proto, že Silhy je velice nebezpečný svým původem, Mýtos svým mečem a Silkovu smrt chce zase Tony. Za chvíli přivedou trpaslíka Gromma, který se chystá useknout Mýtosovi hlavu…

Když vtom se objeví Frodo a sesílá na Mýtose hyperprostorové kouzlo. Ve stejnou chvíli se zvednou z opačného konce sálu dva zakuklenci a Froda trefí dvěma černými blesky. Frodo stihne hyperprostorovat celou (!) družinu, ale sám na místě zemře.

Družina se objeví až u bran města Oresana (!) a se smíšenými pocity míří do domu Silkova strýce Dymia. Ten se objeví ráno a má pro družinu další zprávy, další cestu, další dobrodružství…